rss vimeo twitter facebook instagram

context

The Box in a valise project emerged as an answer to the invitation of curator Hervé Mikaeloff and of Marie-Ange Moulonguet, director of the Espace culturel Louis Vuitton, to be part of the Chili, l’envers du décor exhibition; the invitation consisted in creating a site-specific piece for one of the show-windows of the Louis Vuitton main store in Champs-Élysées, Paris. It was a one felt layer mural pierced by hand, build from sixteen modules of diverse tones of red. The construction of the image was from a series of photographs of the interior of the store: of the fine wood shelves, where handbags, suitcases, shoes and neckties were exhibited, of the bronze grate on the back; an assembly of elements located exactly behind the show-window chosen for the installation of my work. In this way, I used that image as the basis to create a drawing of those objects, where the line is constituted by absence, exposing the brass grate through the cuts in the red felt. I was especially interested in the absolute contrast between the luxurious handbags and suitcases of the store interior, and the hand-made –craft like quality– of the production of my work.

related texts

Observations from the inside out

author

Mónica Bengoa. L’envers de l’observation. María Berríos, in Exhibition catalogue Chili,l’envers du décor, p.13, 34-35. Paris, France. 2010


  1. © 2019 monica bengoa

social


social